Az ELTE TTK kutatói az MTA élén

2020.07.07.
Az ELTE TTK kutatói az MTA élén

A Magyar Tudományos Akadémia 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé. A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az 1825-ben gróf Széchenyi István által alapított Magyar Tudományos Akadémia élén. Erdei Anna, az ELTE immunológus professzora a főtitkárhelyettesi posztot, Hudecz Ferenc, az ELTE Szerves Kémia Tanszék egyetemi tanára a természettudományi alelnöki posztot tölti majd be a következő hároméves ciklusban. Az Akadémia vezetői megbízatásuk lejárta után egyszer újraválaszthatók.

 

Tanszékünkről az MTA elnökségének tagja lett:

Főtitkárhelyettes: Erdei Anna akadémikus, kutatócsoport-vezető, az ELTE Immunológiai Tanszék egyetemi tanára

Erdei Annát, az ELTE Immunológiai Tanszék egyetemi tanárát, az MTA-ELTE Immunológiai Kutatócsoport vezetőjét a közgyűlés a szavazatok döntő többségével (69,63%-ával) választotta meg. A Széchenyi- és Ipolyi Andor-díjas kutató az immunválasz kialakulásával, az immunfolyamatok szabályozásával, a veleszületett immunrendszer elemeinek szerepével, az adaptív immunrendszerhez való kapcsolódással, a limfociták aktiválásával foglalkozik.

Főtitkárhelyettesként a tudomány és a társadalom kapcsolatának erősítését, valamint a tényeken alapuló tudományos gondolkodás erősítését és az áltudományok elleni küzdelmet tartja egyik fő céljának. Ennek érdekében tervei szerint a hagyományosan minden év novemberében megrendezett Magyar Tudomány Ünnepe mellett az egész esztendőben lennének tudományos ismeretterjesztő programok az Akadémián.

 

Munkájukhoz sok sikert kívánunk!

 

Forrás: mta.hu , elte.hu és ttk.elte.hu